Arjen luksusta samppanjabaarista - Champagne Bar Santé

Kun ensimmäinen koronasulku pakotti ravintolat ja baarit kiinni keväällä 2020, samppanjabaari Santén toimitusjohtaja ja yrittäjä Tuula Tikkanen perusti viinikoulun ja alkoi rakentaa yritykselleen verkkokauppaa. Viinikouluun myytiin syksylle viisikymmentä kausikorttia – enempää ei olisi juuri mahtunut.

Samalla Tikkasella oli aikaa kehittää samppanjoita maahantuovaa tukkuliikettään. Santevin Oy oli perustettu syksyllä 2019 eikä sen ravintolamyynti päässyt koronan vuoksi alkua pidemmälle.

Tällä hetkellä Santevin tuo maahan juomia kaikkiaan seitsemästä samppanjatalosta. Osa on myynnissä vain omassa ravintolassa, mutta juomista löytyy myös Alkon hyllyistä ja tilausvalikoimasta.

Toisen sulun koittaessa keväällä 2021 Tikkanen alkoi suunnitella kesäksi Tampereelle samppanjaristeilyitä ja Helsinkiin -purjehduksia. Kaikki tapahtumat olivat todella suosittuja ja lähes loppuunmyytyjä.

”Tarvitsen luovia hetkiä uusien ideoiden kehittelemiseen. Siksi koronan tuomat pakkolomat ovat tehneet hyvää. Jos on koko ajan kiinni suorittavassa työssä, energia ei riitä uuden kehittämiseen”, Tikkanen sanoo.

Kahdeksanvuotias samppanjabaari

Tikkasen yrittäjäura alkoi 27 vuotta sitten, kun hän perusti kahvilan Tampereen keskustorille. Jo silloin hän oli kiinnostunut viineistä ja liittyi muun muassa paikalliseen viinikerhoon. Kahvilaa seurasi suosittu Bistro Venla Tampereen Kauppakadulla. Sitä pyörittäessään Tikkanen opiskeli itsensä viinimestariksi.

Koulutuksen jälkeen Tikkanen alkoi miettiä viinibaarin perustamista, kunhan vain sopiva tila löytyisi. Matkan varrella ajatus viinibaarista tarkentui samppanjabaariksi.

”Samppanjaan keskittyminen tuntui heti omalta jutulta, ja baarin nimikin syntyi helposti.”

Tammikuussa 2013 Tikkanen kävi katsomassa sopivaa tilaa aivan Hämeensillan kupeessa. Remontti alkoi helmikuussa ja Santé avasi ovensa huhtikuussa.

”Ja tämähän paukahti heti täyteen!”

Samppanjalasi ja samppanjapullo ravintolan pöydällä.

Luksusta, muttei elitismiä

Samppanjalla on maine luksusjuomana, mutta Tikkasen mukaan kyse on ennen kaikkea arjen luksuksesta.

”Meillä samppanja ei ole mitään elitismiä, eikä tarvitse olla mikään ainutkertainen tapahtuma, että voi avata pullon tai voi ottaa lasillisen.”

Tällä hetkellä samppanjabaari Santén myynnistä 90 prosenttia on samppanjaa, vaikka toki muutakin on tarjolla. Lasilliselle piipahdetaan tyypillisesti joko ennen tai jälkeen ravintolaillallisen.

”Osa meillä kävijöistä on hyvin valveutuneita vakiasiakkaita, jotka seuraavat meitä somessa tai viestittelevät löytäneensä maahantuomaamme juomaa Alkon hyllystä.”

Toisaalta myös ensi kertaa piipahtaviakin on paljon.

”Tampereesta on tullut todellinen turistikaupunki, ja moni kertoo päässeensä käymään meillä pitkän suunnittelun jälkeen.”

Kattavat vakuutukset tuovat turvaa

Yrittäjyydessä Tikkasen mukaan parasta on vapaus sekä onnistumisen ilo ja riemu.

”Olen aina aivan innoissani omista ideoistani! Toisinaan saatan pienen hetken pohtia, kannattaako aina olla niin monessa mukana, mutta ne ajatukset menevät nopeasti ohi”, Tikkanen sanoo.

Toisaalta jatkuvasti on taustalla myös huoli siitä, että entä jos uusi idea ei kannakaan. Toistaiseksi pelko on kuitenkin osoittautunut turhaksi.

”Enemmän stressaan tällä hetkellä siitä, riittääkö työntekijöitä kuin siitä, riittääkö asiakkaita. Korona-aika on vienyt ravintola-alan osaajia muualle rajoituksista johtuvan epävarmuuden vuoksi”, Tikkanen sanoo.

Tikkanen on kerännyt ympärilleen tukiverkot ja kumppanit, joiden vastuulle voi antaa niitä yrittäjyyteen liittyviä seikkoja, jotka itselle eivät ole niitä luontevimpia.

Pohjantähden asiakkaana Tikkasen yritykset ovat olleet aivan hänen yritystaipaleensa alusta lähtien, 27 vuotta.

”Olen tosi sitoutunut niihin kumppaneihin, joiden kanssa teen töitä. En mieti muutaman kymmenen euron hintaeroa, mutta en toisaalta siedä tunnetta, että minua viilataan linssiin.”

Tikkanen sanoo, että vakuutukset antavat turvaa kaikissa yrittäjyyteen ja omaisuuteen liittyvissä asioissa.

”En voisi kuvitella toimivani ilman kattavia vakuutuksia ja esimerkiksi matkavakuutus on tärkeä osa arkea.”

Matkavakuutuksesta Tikkanen uskoo olevan hyötyä jatkossakin, sillä matkat Ranskaan samppanjatiloille lisääntyvät tulevaisuudessa entisestään.

 

Champagne Bar Santé (Klubiravintola Valte Oy)

  • Vuonna 2013 perustettu samppanjabaari Tampereella
  • Työllistää vakituisesti 3 henkilöä sekä 4 henkilöä tarpeen mukaan
  • Yrittäjä ja toimitusjohtaja Tuula Tikkanen
  • Tuula Tikkasella myös samppanjoiden tukkukauppa Santevin Oy
  • Tutustu yritykseen: www.champagnebarsante.fi/

 

Haluamme nostaa yritysasiakkaidemme tarinoita arvoiselleen paikalle. Pohjantähti <3 Yrittäjät kampanjan aikana pääsimme tapaamaan monia mielenkiintoisia yrittäjiä ja tutustumaan heidän yritystoimintaansa. Tutustu muihin asiakastarinoihin täällä.