Asiakastarina: Tanjan vauvan kireä kielijänne paljastui itkuisuuden syyksi

Tanjan vauva oli poikkeuksellisen itkuinen ja heräili jatkuvasti syömään, mutta ei tuntunut saavan kunnolla ravintoa. Syyksi paljastui kireä kielijänne. Vakuutuksen ansiosta poika pääsi nopeasti leikkaukseen.

Kun Tanjan poika syntyi, hän huomasi nopeasti merkkejä siitä, että kaikki ei ollut aivan kunnossa. Vauva oli poikkeuksellisen itkuinen ja levoton. Vaikka imettäminen sujui kohtuullisesti, poika ei tuntunut saavan kunnolla täytettyä vatsaansa. Varsinkin yöt olivat raskaita, koska pahimmillaan vauva heräili puolen tunnin välein syömään.

”En osannut yhdistää, mistä itkussa oli kyse. Kun vauva oli syönyt tunti sitten ja itki taas, oletin sen johtuvan vatsavaivoista tai väsymyksestä”, Tanja kertoo.

Usein vauva heräsi syömään, mutta nukahti kesken syömisen.

”Näytti siltä, ettei hänellä yksinkertaisesti ollut voimia syödä riittävästi.”

Kireä kielijänne vaikeutti lapsen syömistä

Jossain vaiheessa Tanja kiinnitti huomiota siihen, että hänen poikansa kielijänne vaikutti kireältä. Hän tunnisti merkit, sillä hän kärsi itse nuorempana samasta vaivasta. Kireä kielijänne on yleinen ja usein suhteellisen lievä rakennepoikkeama, jonka tunnetuimpia oireita ovat erilaiset ääntämisongelmat, kuten niin sanottu ärrävika.

Kireä kielijänne ei vaikuttanut Tanjan mielessä kovin suurelta ongelmalta, sillä lapsi söi ja imettäminen sujui eikä aiheuttanut kipua. Hän päätti yrittää vyöhyketerapiaa poikansa itkuisuuden ja levottomuuden helpottamiseksi. Vyöhyketerapeutti kuitenkin epäili, että kielijänne saattaisi olla oireiden juurisyy.

”Kielijänne voi vaikuttaa ihan pienellä lapsella imuotteeseen. Jos lapsen kieli on väärässä asennossa imetettäessä, se rasittaa lapsen poskilihaksia. Silloin lapsi ei jaksa syödä itseään täyteen, joten nälkä palaa hetken päästä”, Tanja avaa oireita jälkikäteen.

Jos kielijänne on hyvin kireä, se voi vaikuttaa myös lapsen kykyyn syödä kiinteitä ruokia. Tanja halusi helpottaa vauvansa oloa, joten hän alkoi tutkia leikkauksen mahdollisuutta.

Yöt olivat vaikeita, sillä vauva heräili puolen tunnin välein syömään. Kuvituskuva.

Hoitoon pääsy ei ollut itsestäänselvyys

Vaikka hyvin pienen lapsen kielijänteen leikkaus on operaationa pieni ja vauvalle lähes kivuton, ei leikkaukseen pääsy ollut itsestäänselvyys.

”Kunnallisella puolella leikkauksiin on hirveän pitkät jonot. Kielijännettä ei myöskään kauhean herkästi operoida, jos imettäminen onnistuu eikä aiheuta äidille kipua”, Tanja kertoo.

Pohjantähden vakuutuksen avulla Tanjalla oli kuitenkin mahdollisuus hoidattaa lapsensa yksityisen terveydenhuollon puolella. Tanja oli ottanut pojalleen vakuutuksen heti tämän syntymän jälkeen, sillä perheessä oli opittu esikoislapsen kohdalla vakuutuksen tärkeys kantapään kautta. Vanhemmalla lapsella oli paljon ongelmia vatsan toiminnan kanssa, ja hänelle jouduttiin jopa laittamaan väliaikainen avanne.

”Kun esikoisemme oli pieni, emme ottaneet vakuutusta. Meillä oli talo ostettuna ja remontti kesken, joten ajattelimme säästää siinä. Olen siitä kokenut myöhemmin syyllisyyttä. Päätimme, että kun saamme toisen lapsen, hänelle otetaan vakuutus.”

”Poikamme voi nyt hyvin ja arki on tasapainossa”

Tanja sai viikon päähän ajan Terveystalon erikoislääkärille, jonka kautta asiat alkoivat sujua mutkattomasti.

”Pääsimme heti näihin tapauksiin erikoistuneen huippuammattilaisen luokse. Poika itki vastaanotolle mennessämme sylissäni, ja lääkäri osasi heti sanoa, että kyseessä on aivan selvä tapaus.”

Tanjan poika pääsi nopeasti leikkaukseen. Vaikka oman lapsen vieminen sairaalaan on aina omalla tavallaan ahdistavaa, päällimmäinen tunne leikkaukseen pääsystä oli helpotus. Leikkaus itsessään oli nopea ja vauvalle lähes kivuton.

”Vauva puudutettiin, ja heti toimenpiteen jälkeen hän sai tulla rinnalle. Huomasin heti, että ero imuotteessa oli valtava – hän sai kerralla mahansa täyteen ja oli tyytyväinen”, Tanja iloitsee.

Leikkaus paransi pojan imemiskykyä huomattavasti. Lapsi vaikutti heti voivan paremmin ja perheen arki helpottui. Yötkin alkoivat sujua paremmin, kun vauva sai itsensä kunnolla ravituksi.

”Vauvan itkuisuus ja jatkuva nälkä veivät voimia, ja välillä tuntui, ettei oma jaksaminen riitä. Onneksi meillä oli tukea, ja kun leikkaus tehtiin, kaikki muuttui paremmaksi.”

Tanja suosittelee lämpimästi vakuutuksen ottamista vauvoille, jotta hoitoon pääsee tarvittaessa nopeasti ja perhe voi välttää pitkät jonotusajat.

”Ennen kaikkea olen kiitollinen siitä, että poikamme voi nyt hyvin ja arki on tasapainossa”, Tanja päättää.