Eväitä parempaan rahavointiin

Tässä blogissa yhteistyökumppanimme Budjettihiiri Oy:n perustaja Henri Hujala antaa neuvoja raha-asioihin erityisesti itsetuntemuksen kautta.

Rahavointi tarkoittaa oman jutun luomista ilman rahaan liittyviä huolia. Jos rahavoinnissa olisi kyse vain kovien taitojen ja tietojen omaksumisesta, jokainen suomalainen rahavoisi hyvin ja eläisi onnellisesti itseään toteuttaen. Raha-asioissa on kuitenkin suurelta osin kyse päänsisäisistä ajatuksista ja uskomuksista eli niin sanotuista pehmeistä tiedoista ja taidoista.

Käsitys rahasta kumpuaa lapsuudesta

Jokaiselle meistä on muodostunut jokin käsitys rahasta jo pienestä lapsesta lähtien. Eniten käsitykseemme rahasta vaikuttaa ympäristömme sekä se, miten meille on puhuttu rahasta lapsena.

Onko rahaa ollut niukasti? Onko rahasta ylipäänsä puhuttu kotona? Onko rahalle annettu huono leima eli esimerkiksi, kun jollakulla on rahaa, häntä on sanottu ahneeksi? Onko rahan eteen täytynyt tehdä jotain vai onko rahaa saanut aina, kun haluaa? Kaikki edellä mainitut asiat vaikuttavat siihen, miten ajattelemme rahasta tänään.

Tiedostamalla lähtötilanteesi eli asenteesi rahaan, voit kuitenkin alkaa muovaamaan ajatusmaailmaasi haluamaasi suuntaan. Jos esimerkiksi olet kuullut pienenä jatkuvasti puhetta rahapulasta, olet saattanut sisäistää asian absoluuttisena totuutena: “rahaa ei ole”. Nyt, kun olet varttunut ja ansaitset omaa rahaa, sama ajatus saattaa elää voimakkaana sinussa edelleen. Saatat ajatella vieläkin: “rahaa ei ole” ja käytät kaiken. Tämä on normaalia.

Tilanteen voi muuttaa pysähtymällä ja tarkastelemalla näitä uskomuksia. Uskomukset ovat usein asioita, joita pidämme totena, vaikka kukaan ei olisi niitä meille todistanut. Olemme siis ottaneet meille kerrotut asiat totuutena. Hyvä asia on, että ymmärtämällä tämän, voit asettaa itsellesi uusia uskomuksia.

Itsetuntemuksesta apua rahavointiin

Itsetuntemusta voi lähteä parantamaan vastaamalla muutamaan kysymykseen: Kuka olen? Mitä haluan? Miksi haluan?

Yleensä ”Kuka olen” -kysymykseen vastaamme ulkoisilla asioilla, kuten titteleillä, koulutustaustalla tai harrastuksillamme. Nämä eivät kuitenkaan todellisuudessa kerro kuka olet. Ne kertovat mitä olet. ”Kuka olen” -kysymykseen pitäisi sen sijaan vastata omien arvojen, asenteiden ja uskomusten pohjalta.

Kysymys: “Mitä haluan?” kuvastaa elämän suuntaa. Tämä kysymys tarkoittaa tarkemmin sitä, minne haluat päästä sekä mitä haluat saavuttaa. Jokainen ihminen tarvitsee suunnan elämälleen. Muista, että myös tavoitteettomuus sekä ilman suuntaa eläminen ovat suuntia.

Haluamme kokea, että elämämme suunnalla on merkitystä niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Saatamme usein kuvittella, että saadaksemme tarvitsemaamme kunnioitusta ja arvostusta, meidän täytyy ostaa asioita. Todellisuudessa empaattisuus, ystävällisyys ja nöyryys tuovat enemmän arvostusta ja kunnioitusta, kuin mitkään hevosvoimat tai isot talot ikinä voisivat tuoda.

Mitä voimakkaammat syyt halusi taustalla ovat, sitä enemmän olet valmis näkemään vaivaa ja sietämään epävarmuutta. Tästä onkin kyse, kun pohdit vastausta ”Miksi haluan” -kysymykseen. Mikä saa sinut joka aamu sängystä ylös? Ulkoisten asioiden tavoittelu on konkreettista, mutta ei tuota täyttymyksen tunnetta elämään. Merkityksellisempää onkin, kun teemme jotakin itseämme suurempaa.

Vastaus kysymykseen: ”Miksi haluan”, ohjaa syvällä sisimmässämme elämämme suuntaa. Tämä motivaation lähde harvoin, jos koskaan muuttuu. Se saattaa välillä vain jäädä muiden halujen jalkoihin, jos ajatusta ei ole kirkastanut itselleen riittävästi.

Tietäessäsi kuka olet ja mitä haluat, mutta ennen kaikkea miksi haluat, voit päästä tilanteeseen, jossa käytät rahaa sinulle tärkeisiin asioihin ilman tarvetta miellyttää muita. Tämä on avain hyvään rahavointiin. Silloin voimme hymyssä suin onnitella naapuria uudesta autosta ilman tarvetta hankkia itsellemmekin uutta.

Rahavoinnissa ei siis ole kyse tietystä summasta pankkitilillä tai muista ulkoisista mittareista. Kyse on tunnetilasta, jossa koet tyytyväisyyttä tuntiessasi itsesi ja taloutesi, luottaessasi itseesi sekä kokiessasi voivasi vaikuttaa elämääsi. Hyvä rahavointi lähtee pään sisältä.

 

Tästä pääset Budjettihiiren eli Henri Hujalan aiempaan blogiin, jossa hän kertoo tarkemmin omasta motivaatiostaan murtaa raha-asioihin liittyviä myyttejä sekä tavoitteestaan kasvattaa erityisesti nuorten rahataitoja.