Vakuutussanaston alkeet: ikävähennykset – kurkistus vakuutusjargonin taakse

Vakuutusten yhteydessä olet ehkä kuullut puhuttavan ikävähennyksistä. Tuttusi on saattanut manailla, kuinka ikävähennysten vuoksi vakuutuskorvaus esimerkiksi rikkoutuneesta pyykinpesukoneesta on jäänyt odotettua pienemmäksi. Toisaalta on myös mahdollista, että hän on ihastellut ikävähennysten hellävaraisuutta ja reilua vakuutuskorvausta. Tällöin hän on todennäköisesti Pohjantähden asiakas.

Mutta mitä nämä mystiset ikävähennykset oikein ovat? Avataanpa tätä vakuutusjargonia hiukan koti-irtaimiston avulla.

Useimpien kodin esineiden arvo alenee niiden iän myötä. Siksi myös vakuutuskorvaus on pienempi, jos vahingoittunut esine on jo useamman vuoden vanha.

Erilaiset esineet kestävät ikääntymistä kuitenkin eri tavoin, ja siksi me vakuutusyhtiössä laskemme eri esineiden arvon alentumisen eri lailla. Jos esimerkiksi kaksi vuotta vanha kännykkäsi vahingoittuu, korvaamme puhelimesta 60 prosenttia uuden vastaavan puhelimen hinnasta. Käyttövuodet vähentävät siis puhelimesi arvoa 40 prosentilla, eli kännykän ikävähennys on 40 prosenttia.

Jos taas vahingoittunut esine on esimerkiksi jääkaappi, sen arvo ei meidän silmissämme laske lainkaan ensimmäisinä vuosina. Maksamme siis korvauksena uuden vastaavanlaisen jääkaapin hinnan. Reilua, eikö vain?

Omavastuu korvauksesta toki vähennetään, mutta senkin suuruuteen voit Pohjantähdessä vaikuttaa. Omavastuun suuruus vaikuttaa myös vakuutuksen hintaan. Kannattaa siis puntaroida omaa taloutta ja elämäntilannetta: onko parempi maksaa hiukan suurempaa vakuutusmaksua, jolloin saat vakuutuksesta apua pienissäkin vahingoissa. Vai maksatko mieluummin pienempiä vakuutusmaksuja ja varaudut itse kustantamaan korkeamman omavastuun alle jäävät vahingot?

Mutta palataanpa takaisin vahingoittuneeseen jääkaappiin. Ensimmäisten vuosien jälkeen jääkaapinkin arvo alenee, mutta vuosittaiset ikävähennykset ovat hellävaraisia. Kun jääkaappisi saavuttaa esimerkiksi seitsemän vuoden kunnioitetun iän, katsomme sen menettäneen arvostaan vasta puolet eli 50 prosenttia. Sen verran siis vähennetään uuden, vastaavan laitteen hinnasta ikävähennyksenä korvausta laskettaessa.

Samaa mekaniikkaa käytetään myös silloin, kun muunlaiselle omaisuudellesi käy vahinko. Esimerkiksi talotekniikalle ja veneille on määritelty omat ikävähennyksensä, jotka vaikuttavat vakuutuskorvauksen määrään. Mutta uskon, että ymmärsit jo jutun pointin? Ei tämä vakuutusjargon lopulta tämän ihmeempää ole.

 

Vakuutussanaston alkeet on blogisarja, jossa sukellamme syvälle vakuutusjargonin maailmaan. Yritämme kertoa ymmärrettävästi, mistä vakuutusten yksityiskohdissa on oikein kyse.