Laidunlomalta takaisin treeniin – Pohjantähden nimikkovarsan kolmevuotiskesä

Pohjantähden nimikkovarsa Stinde on palannut kesälaitumelta kotiin. Kesälomansa Stinde vietti neljän hevosen laumassa, jossa johtajuussuhteet ratkaistiin heti ensimmäisenä iltana.

”Laumaan kuului Stinden lisäksi aikuinen, kantavana oleva tamma ja kaksi nuorempaa puoliveristä varsaa. Stinde laittoi varsat heti kuriin, mutta vanhemman tamman edessä hänenkin oli nöyrryttävä”, kertoo Stinden omistaja Topi.

”Stindestä tulikin sitten loistava adjutantti tälle aikuiselle hevoselle; he kulkivat majakkana ja perävaununa koko loman ajan ja nuoriso-osasto sai olla omissa oloissaan”.

Rajoitettu laidunloma

Koska suomenhevoset ovat yleensä loistavia rehunkäyttäjiä, rajoitettiin Stinden kesäloman pituus kuuteen viikkoon.

”Saimme ajettua varsalle niin hyvän pohjakunnon talven aikana, ettemme halunneet hukata kaikkea tehtyä työtä. Rajoitetun laidunkauden aikana Stinde ei ehtinyt lihoa kovinkaan paljoa. Kuukausi tästä eteenpäin niin varsa on jälleen normimitoissaan.”

Kolmevuotiaan tamman ei enää tänä kesänä ajateltu menevän laitumelle, mutta niin kuin elämässä yleensä, myös Stinden kesäsuunnitelmat muuttuivat kalkkiviivoilla.

Turvaa tärkeimmät -kampanjan logo

”Varsan ravi alkoi ajoittain katoamaan kovemmassa vauhdissa tuossa kesän korvalla”, kertaa Topi tapahtumia. ”Ei mitään mahdottoman vakavan oloista, mutta ollaan totuttu niin vetävään askeleeseen, että haluttiin tarkastuttaa varsan terveydentila klinikalla.”

Stinde tutkittiin kavioista korviin Tampereen hevosklinikalla. ”Mitään hoidettavaa vikaa tai vammaa varsasta ei löytynyt. Varsa on edelleen kovin takakorkea, ja eläinlääkärin kanssa päädyttiin laittamaan se hetkeksi peltoon kasvamaan, niin kuin meillä päin sanotaan”, Topi kertoo. ”Nyt varsa on taas kotona, hänet on pesty ja puunattu ja kengitetty jälleen.”

Koska klinikkakäynnin syy oli terveydentilan tarkistus, ei sitä korvata Stinden hevosvakuutuksesta. ”Tietysti aina parempi näin päin, että varsa on terve. Hiukanhan se kirpaisi lyödä tutkimusten jälkeen satasia tiskiin, mutta tällaistahan tämä hevosten kanssa on. Luotetaan siihen, että joku kaunis päivä Stinde juoksee sataset radoilta takaisin”, naurahtaa Topi.

Lue myös aikaisempi blogiteksti nimikkovarsastamme Stindestä.

Takaisin treeniin

Stinden paluu arkeen on sujunut mukavissa merkeissä. Kovasti kesän aikana aikuistunut Stinde on päässyt jälleen kärrylenkeille. Myös ratsueskari on aloitettu.

”Stinden selässä on jo käyty eikä hän ollut siitä milläänsäkään. Jatketaan tässä seuraavat pari viikkoa ratsukoulutuksen alkeita ajohommien ohessa ja pidetään sitten pieni tuumaustauko”, suunnittelee Topi.

Vaikka Stinden uratoiveet ovatkin raviradoilla, on osa treenistä tarkoitus tehdä tulevaisuudessa ratsain. Ratsastus on nimittäin hyvää jumppaa myös kilpailevalle ravurille.

”Jokainen hevonen on luonnostaan hiukan vino”, kertoo ratsastustaustaa itsekin omaava Topi. ”Taitava ratsastaja osaa korjata hevosen vinouden eri tavalla, mitä se on mahdollista kärryiltä käsin. Erilaiset taivutukset ja pohkeenväistöt myös vetreyttävät ravihevosen lihaksia toisella tapaa kuin ajotreeni.”

Nimikkovarsamme Stinden matkaa varsasta ravihevoseksi voi seurata Pohjantähden Facebook-sivulla ja blogissa.

#turvaatärkeimmät on vakuutusyhtiö Pohjantähden kampanja, joka herättelee vakuuttamaan kaiken, mikä elämässä on tärkeintä.