Lemmikin ensiapu kesän temmellyksessä

Tässä blogissa yhteistyökumppanimme FirstVet kertoo, millaista ensiapua lemmikille voi antaa kesän yleisimmissä haavereissa. Blogista löydät ensiapuohjeet pistoksiin, puremiin, haavoihin ja kynsivammoihin.

Kun jokin pistää tai puree

Kesällä vilistävät kaikenlaiset purevat ja pistävät öttiäiset. Vaikka useimmat puremat ja pistokset eivät ole lemmikille vaarallisia, ne voivat olla kovinkin kipeitä tai kutista paljon.

Kyy

Kesän pelätyin vieras on tietenkin kyy. Kyyn purema voi olla koiralle ja kissalle hengenvaarallinen. Jos epäilet kyyn purreen lemmikkiäsi, pidä lemmikki liikkumatta ja vie se eläinlääkäriin mahdollisimman pian.

Ampiainen

Ampiaisen pistot ovat harvoin vaarallisia, mutta jos koira vaikkapa astuu maa-ampiaisten pesään, voivat seuraukset olla varsin kivuliaat. Ampiaisten pistoja varten kannattaa pitää kaapissa kyypakkausta, josta koiralle voi antaa yhden tabletin kymmentä painokiloa kohden. Yksittäisiin pistoihin voi levittää myös reseptivapaata ihmisten hydrokortisonirasvaa.

Punkki

Jos lemmikistäsi löytyy punkki, voit poistaa sen itse punkkipihdeillä tai -lassolla. Puremakohtaan voi nousta myöhemmin patti, mikä on kuitenkin normaali kudosreaktio. Jos puremakohta näyttää ärtyneeltä, sitä voi puhdistaa muutamana päivänä miedolla paikallisantiseptilla.

Muut öttiäiset

Muiden ötököiden kuten hyttysten, mäkäräisten ja paarmojen pistot aiheuttavat helposti kovaakin kutinaa. Ötököitä ei välttämättä ole edes nähty, mutta koiralla saattaa olla mahanalus punaista näppylää täynnä. On tärkeää, ettei koira pääse nuolemaan tai raapimaan kutisevia alueita, koska tämä voi aiheuttaa ihotulehduksen. Kyypakkausta ja hydrokortisonirasvaa voi käyttää näihinkin paukamiin.

Hyttysiä ja mäkäräisiä voi ehkäistä käyttämällä koiralle tai kissalle tarkoitettua hyönteiskarkotetta. Myös antihistamiinia voidaan alkaa antaa ennaltaehkäisevästi jo kesän alussa. Tämä lieventää elimistön reaktiota pistoihin. Antihistamiinin annostusohjeet omalle lemmikille kannattaa tarkistaa eläinlääkäriltä.

Haavat ja kynsivammat

Kesällä lemmikit ulkoilevat enemmän ja samalla pieniä haavoja ja kynnen katkeamisia sattuu helpommin.

Koira tai kissa pyrkii poikkeuksetta nuolemaan haavaa tai muuta vammaa, mikä pahentaa tilannetta ja johtaa useimmiten tulehdukseen. Aivan ensimmäisenä haavan nuoleminen täytyykin jollain keinolla estää. Lemmikillä voi käyttää esimerkiksi kauluria tai hengittävää sukkaa.

Kaikkien haavojen ja muiden verta vuotavien vammojen ympäriltä ajellaan tai leikataan karvat mahdollisimman lyhyiksi laajalta alueelta. Jos haava on suuri tai vamma on niin kipeä, ettei lemmikki anna käsitellä sitä, on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin. Hoito täytyy tällöin tehdä klinikalla.

Jos lemmikki antaa hoitaa itseään, karvojen lyhennyksen jälkeen haava huuhdellaan. Käytä ensisijaisesti keittosuolaliuosta. Jos sitä ei ole saatavilla, riittää puhdas hanavesi haavan puhdistamiseen.

Puhdistuksen jälkeen haavaan voi levittää pihka- tai hunajasalvaa, joita on saatavilla apteekeista ilman reseptiä. Estä nuoleminen ja jatka päivittäistä puhdistusta ja rasvailua, kunnes haava on parantunut.

 

Kun lemmikkisi terveydentila mietityttää, hyödynnä lemmikkiasiakkaamme etu ja ota yhteyttä etäeläinlääkäripalvelu FirstVetiin. Lemmikki- ja hevosasiakkaamme voivat käyttää palvelua kolme kertaa vuodessa ilman omavastuuta. Lue lisää ja rekisteröidy palveluun.