Nuoren hevosen askareita ja varsanäyttely – Pohjantähden nimikkovarsan syksy

Pohjantähden nimikkovarsa Stinden laidunkesä päättyi elokuun puolessa välissä. Iltojen pimetessä oli aika hakea varsa laitumelta kotiin.

”Stinden kesäloma sujui mainiosti. Laidunkaverina hänellä oli kaksi puoliveristä ratsuvarsaa, ja hevoset pärjäsivät porukassa hyvin. Mitään haavereita ei laidunloman aikana onneksi sattunut”, kertaa Stinden omistaja Topi.

”Päädyttiin hakemaan varsa hiukan tavallista aikaisemmin kotiin valmistautuaksemme syyskuun lopussa pidettyyn varsanäyttelyyn.”

Varsa pestiin ja puunattiin heti kotiinpaluun jälkeen ja kärryjen eteen se laitettiin jo seuraavana päivänä.

— Pohdimme vaimon kanssa, että laitetaan Stinde valjaisiin vielä, kun se on loman jälkeen vähän väsyksissä. Käytiin sitten kärryttelemässä ihan pieni lenkki ja se sujui kuin vanhalta tekijältä. Kaiken kaikkiaan voi sanoa, että laidunloma kasvatti varsaa henkisesti.

Porukassa ajoa

Kesäloman jälkeen Stinde pääsi ensimmäistä kertaa lenkille toisen hevosen kanssa. Koska toista ajohevosta ei tallista löydy, päädyttiin maastokaveriksi satuloimaan puoliverinen ratsu Paula.

”Tuo meidän Paula on aika tulisieluinen tamma. Ensimmäisellä kerralla kieltämättä jännitti ohjata varsa pihasta Paulan perään”, selostaa Topi. ”Lenkki sujui kuitenkin hienosti ja selvisimme kaikki kotiin ehjin nahoin.”

Onnistuneesta kokeilusta innostuneena Topi on ajanut Stindellä kerran pari viikkoon Paulan perässä.

Turvaa tärkeimmät -kampanjan logo

”Varsa ottaa luonnostaan vauhtia kaverin perässä ja unohtaa turhat kyttäilyt, kun kokeneempi ja varmempi johtaa joukkoa. Onhan tätä meidän karavaaniamme hiukan raviradalla ihmetelty, mutta ravataanhan niillä montehevosillakin selästä käsin, eihän tämä sen kummempi asia ole. Ja sitä paitsi Paulalla on oikein vetävä raviaskel”, Topi virnistää.

Lue myös aikaisempi blogiteksti nimikkovarsastamme Stindestä.

Varsanäyttelystä varmuutta ja esiintymiskokemusta

Stinde osallistui syyskuun lopussa Suomen Hippos ry:n varsanäyttelyyn. 2-vuotiaiden ravivarsojen liikkeet voidaan esittää valinnan mukaan joko ajaen tai kädestä. Topille ajaen esittäminen oli itsestäänselvyys:

— Esitin Stinden askellajit, käynnin ja ravin, ajaen, niin kuin ravivarsan kanssa kuuluukin tehdä. Varsa toimi hienosti kärryjen edessä ja malttoi esiintyä, vaikka oli yksin raviradalla arvostelun aikana.

Askellajien esittämisen lisäksi näyttelyprotokollaan kuuluu varsan säkä- ja lautaskorkeuden mittaus sekä purennan ja kavioiden tarkistus. Vaikka Topi olikin laittanut merkille varsan kasvaneen kesän aikana, tuli Stinden kasvupyrähdys silti yllätyksenä.

”Stinden säkäkorkeudeksi mitattiin 157 cm ja lautaskorkeudeksi 159 cm eli sen voidaan vielä odottaa kasvavan. Nopea kasvu selittää myös sen, miksi ravi tuntuu tällä hetkellä ajoittain voimattomalta”, sanoo Topi.Pohjantähden nimikkovarsa Stinde varsanäyttelyssä

Varsa palkittiin näyttelyssä ja se sai hyvät arvosanat yleisvaikutelmastaan sekä kavioistaan. ”Kavioiden hyvään arvosanaan olen äärimmäisen tyytyväinen”, sanoo Topi. ”Melkein kaikkeen muuhun voi vaikuttaa, mutta kaviot ovat mitä ovat.”

Stinden loppusyksyn suunnitelmiin kuuluu treenilenkkien asteittainen pidentäminen. ”Tällä hetkellä varsa tarvitsee paljon voimaa, ja sitä lähdetään nyt rauhallisesti tekemään”, Topi suunnittelee. ”Ja vaimo saa jatkossakin keikkua kimppalenkeillä Paulan selässä ja toimia vetoapuna varsalle.”

Stinden matkaa varsasta ravihevoseksi voi seurata Pohjantähden Facebook-sivulla ja blogissa.

#turvaatärkeimmät on vakuutusyhtiö Pohjantähden kampanja, joka herättelee vakuuttamaan kaiken, mikä elämässä on tärkeintä.