Kotivakuutus ensimmäiseen omaan kotiin – nuoren tai opiskelijan kotivakuutus

Ensimmäiseen omaan kotiin muuttaminen on usein innostavaa ja jännittävää aikaa. Omien seinien sisällä voi alkaa rakentaa elämäänsä juuri sellaiseksi kuin itse haluaa.

Toisaalta lapsuudenkodissa vanhemmat ovat kantaneet päävastuun niistä tylsistä paperiasioista, kuten vakuutuksista ja erilaisista asumiseen liittyvistä sopimuksista. Oman kodin myötä sinun tarvitsee hoitaa nämä itse. Tarvitset siis uuteen kotiisi oman kotivakuutuksen.

Tässä tiivistetysti kaikki, mitä ensimmäiseen omaan kotiin muuttavan kannattaa tietää kotivakuutuksesta.

1. Miksi kotivakuutus pitää ottaa?

Kodillesi ja tavaroillesi voi sattua monenlaisia vahinkoja, joiden korvaaminen omasta pussista voi tulla todella kalliiksi. Polkupyörä saattaa lähteä varkaan matkaan, tai uusi älypuhelin mennä rikki. Kotonasi saattaa syttyä tulipalo esimerkiksi oikosulun vuoksi tai hajonnut pyykinpesukone voi aiheuttaa vesivahingon. Kotivakuutuksella varmistat, että saat korvauksen tällaisissa yllättävissä tilanteissa.

Kotivakuutuksen kylkiäisenä saat myös oikeusturva- ja vastuuvakuutuksen – tärkeitä vakuutuksia nekin! Oikeusturvavakuutuksesta saat korvauksen, jos joudut riita- tai rikosasiassa turvautumaan juristin apuun. Vastuuvakuutus taas korvaa sellaisia vahinkoja, joita sinä olet aiheuttanut toiselle henkilölle.

Useimmat vuokranantajat edellyttävät, että vuokralaisella on kotivakuutus.

Lue täältä lisää Pohjantähden kotivakuutuksesta.

2. Kenen pitää hankkia kotivakuutus?

Yhteen asuntoon tarvitaan pääsääntöisesti yksi kotivakuutus. Jos siis muutat uuteen kotiin kumppanisi kanssa, teille riittää yksi yhteinen kotivakuutus.

Kimppakämpässä jokainen asukas hankkii kotivakuutuksen omalle irtaimistolleen ja saa samalla itselleen oman vastuu- ja oikeusturvavakuutuksen.

3. Miten kotivakuutus hankitaan?

Kotivakuutuksen voi ostaa verkkokaupasta. Vakuutuksen ottamista varten tarvitset uuden asunnon osoitetiedot, pinta-alan ja rakennuksen rakennusmateriaalin. Kotivakuutus tulee voimaan heti, kun olet tehnyt vakuutussopimuksen.

4. Mikä vaikuttaa kotivakuutuksen hintaan?

Vakuutuksen hintaan vaikuttavat muun muassa asuinneliöiden määrä, kodin sijainti sekä omavastuun suuruus. Pohjantähdellä voit erikseen valita, millaisten tilanteiden varalta haluat vakuuttaa kotisi ja sen tavarat. Mitä kattavampi kotivakuutus, sitä parempi turva erilaisten vahinkojen varalta – ja korkeampi hinta.

Kotivakuutusta kilpailuttaessa kannattaa perehtyä hinnan lisäksi myös vakuutusten sisältöön. Täältä voit lukea siitä, mihin erityisesti kotivakuutusten kohdalla kannattaa kiinnittää huomiota.

5. Milloin kotivakuutus kannattaa ottaa?

Kotivakuutus kannattaa hankkia heti, kun vuokrasopimuksesi alkaa. Jos olet valinnut kotivakuutuksesi turvan rikkoutumisten varalta, kotivakuutus kattaa myös muuton aikana rikkoutuneet tavarat.