Perhe kasvaa? Muista huomioida nämä 5 asiaa vakuutuksissasi
Lapsen syntymä myllertää perheen arjen perusteellisesti ja monella tavalla. Kasvava perhe saattaa tarvita lisää neliöitä, ja vaikka uusi tulokas pärjääkin vähällä, tuo vauva mukanaan uusia kuluja ja yllätyksiä. Lapsen syntymä tuo mukanaan myös vastuun siitä, että uusi ihminen saa turvallisen ja onnellisen alun elämälleen.
Pohjantähden palvelujohtaja Erkka Holopainen kävi Bo Livingin podcastissa juttelemassa Saija Palinin ja Ronny Roslöfin kanssa siitä, mitä vakuutuksissa kannattaa erityisesti huomioida silloin, kun perhe kasvaa.
Tässä Erkan vakuutusvinkit lapsiperheille:
1. Huolehdi, että kotivakuutuksesi on tarpeeksi kattava.
Asunto-osakeyhtiössä kotivakuutus kattaa seinien sisäpuolisen, kun taas omakotitalossa vakuutus tarvitaan myös varsinaiselle rakennukselle.
Jos asunto-osakeyhtiössä tapahtuu vesivahinko, taloyhtiön vakuutus kattaa kyllä esimerkiksi lattian uusimisen vesivahingon jälkeen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että taloyhtiö remontoisi lattian välttämättä yhtä laadukkaaseen kuntoon kuin se oli ennen vahinkoa.
Jotta saat arvokkaan parketin tilalle varmasti samanlaisen lattian etkä laminaattia, varmista, että kotivakuutuksesi kattaa riittävästi huoneistoon tekemiäsi remontti- ja perusparannustöitä.
2. Lapsille sattuu vahinkoja – välillä valitettavan kalliitakin.
Kotivakuutuksen vastuuvakuutus on arvossaan silloin, kun lapsi aiheuttaa vahinkoa toiselle. Jos pyöräilyä opetteleva päiväkoti-ikäinen siis karauttaa naapurin uuden Mersun kylkeen, vastuuvakuutus korvaa naarmujen korjaamisen. Nuorempien lasten kohdalla vastuuvakuutus voi myös kattaa tahallisia vahinkoja.
3. Vauvavakuutus tuo helppoutta ja taloudellista turvaa.
Ennakolta on vaikea tietää, kärsiikö tuleva perheenjäsen kuukausitolkulla refluksista tai päätyykö hän korvatulehduskierteeseen. Vauvavakuutuksen turvin lapselle voi hakea apua nopeasti yksityiseltä lääkäriasemalta.
Vauvavakuutus kannattaa hankkia jo ennen syntymää. Näin vakuutus kattaa sellaisetkin sairaudet, joista ennen syntymää ei vielä ole ollut tietoa.
4. Älä unohda vakuuttaa vanhempia.
Suomalaiset vakuuttavat yleensä tunnollisesti sen, missä oma omaisuus on kiinni – siis kodin ja auton. Mutta miten käy perheen toimeentulolle, jos esimerkiksi vanhempainvapaiden aikana työssä käyvä vanhempi sairastuu pitkäaikaisesti? Palkka voi juosta sairastumisen jälkeen 1-3 kuukautta, mutta osa putoaa Kelan sairauspäivärahalle nopeamminkin.
Tällaiseenkin tilanteeseen voi ja kannattaa varautua vakuutuksella, jotta perheen talous on turvattu myös sairastamisen keskellä.
5. Vanhempien henkivakuutus on lapsen tärkein vakuutus
Vanhemman kuolema on väistämättä syvä ja pitkä kriisi koko perheelle. Henkivakuutuksen korvaussumma kannattaa mitoittaa tarpeeksi korkeaksi, jotta vakuutus antaa turvaa tällaisen tilanteen keskellä. Henkivakuutuksen sopivaa vakuutusmäärää voi arvioida laskemalla yhteen perheen yhteiset lainat, perheen vuoden nettotulot ja 20 000 euroa lasta kohden.
Kuuntele Bo Livingin koko podcast-jakso täältä!