Sähkölaskun pienentäminen mielessä? - Turvallisuusvinkkimme säästötalkoisiin
Tulevan talven sähkölaskut jännittävät monia; miten pienentää sähkölaskua omaa energiankulutusta pienentämällä? Tässä asiantuntijoidemme turvallisuusvinkit, jotka kannattaa kuitenkin pitää mielessä säästötalkoissa.
1. Lämpötilan laskeminen
Loistava idea! Tarkenemme varmasti asteen pari viileämmässäkin. Jotta putket eivät jäädy, suosittelemme kuitenkin pitämään lämmöt päällä myös mökillä, jossa ei joka viikko käydä. Ja jos rakennus pidetään täysin kylmänä, on putkisto muistettava tyhjentää ja sulkuventtiilit suljettava. Kun pakkanen paukkuu, on aina riskinä, että putket ja muut LVI-laitteet jäätyvät. Vesivahinko olisi ikävä yllätys. Vakuutusyhtiönä edellytämme suojeluohjeissamme 12 oC vähimmäislämpötilaa.
Varmin konsti välttää vesivahinko, on tyhjentää putket sekä sulkea pääsulkuventtiili tai käyttövesipumppu mökiltä aina, kun sieltä ollaan pois – olipa mökki sitten lämpöisenä tai ei.
2. Jäätyneiden putkien sulatus kotikonstein?
Jos jäätyminen uhkaa, tulee edullisemmaksi ottaa hetkeksi käyttöön vaikkapa sähkökäyttöinen puhallin tai lisäpatteri. Avotulta ei kuitenkaan kannata viritellä esille tai kaivaa käyttöön grilliä tai kuumailmapuhallinta; näiden kanssa sattuu kyllä vahinko. Putkien sulatus kannattaa jättää ammattilaisille.
3. Edullinen yösähkö
Edullisempi yösähkö kannattaa ilman muuta hyödyntää. Jos olet yökyöpeli, pese ihmeessä myös pyykit ja astiat yöaikaan. Jos taas olet nukkumassa, ei ole turvallisuusmielessä hyvä idea pyörittää sähkölaitteita valvomatta.
4. Tuli pesään ja pyykit kuivaksi
Saunan jälkilämpö olisi ihana hyödyntää, vaikka pyykin kuivaamiseen. Tätä emme kuitenkaan vakuutusyhtiönä suosittele, olemme nähneet liian monta saunasta alkanutta paloa.
5. Takat kuumiksi
Puilla lämmittäminen laskee ilman muuta energiankulutusta. Jos tulipesä on ollut vähällä käytöllä, nyt on hyvä hetki tilata nuohooja tarkastamaan ja nuohoamaan hormit. Nuohous täytyy lainkin puitteissa tehdä asuntoon kerran vuodessa ja vapaa-ajan asuntoon vähintään kolmen vuoden välein.
Varmista myös, että tuhkille löytyy asianmukainen kannellinen metalliastia. Palo- ja häkävaroittimien paristotkin on tässä yhteydessä hyvä tarkistaa ja varmistella, etteivät polttopuut nojaile talon seinustaan.
6. Tunnelma
Syksyn ja talven pimenevät illat ovat tunnelmallista kynttiläaikaa, josta saa ja pitää nauttia. Varmuuden vuoksi käyttöön vielä ulos ja sisälle palamattomat alustat eikä kynttilöitä ihan vieri viereen, niin ei tule isompaa vahinkoa. Muista sammuttaa kynttilät poistuessasi huoneesta ja kun menet nukkuman!