Sähköpotkulaudat tuovat vapautta ja vastuuta

Sähköpotkulaudat ovat tulleet jäädäkseen kaupunkikuvaan, mutta niiden käytössä piilee myös riskejä, joita ei kannata unohtaa. Haluamme muistuttaa turvallisesta ajamisesta ja kertoa, miten vakuutukset suojaavat sinua sähköpotkulaudalla liikkuessasi. 

Vakuutus – milloin se tarvitaan? 

Vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat vuoden 2024 kesäkuusta asti olleet liikennevakuutuksen piirissä. Yksityisomisteiset sähköpotkulaudat puolestaan täytyy vakuuttaa, jos niiden paino ylittää 25 kiloa tai huippunopeus 25 km/h. Jos vakuutetulla sähköpotkulaudalla sattuu vahinko, muista tehdä vahinkoilmoitus sähköpotkulaudan vakuuttaneeseen vakuutusyhtiöön. Näissä tilanteissa vahingot käsitellään liikennevakuutuslain perusteella. 

Kannattaa huomioida, että sähköpotkulaudan akkuja ja moottoreita ei yleensä korvata vakuutuksesta. Tarkista siis aina vakuutusehdot huolellisesti! 

Turvallisuus ennen kaikkea 

Sähköpotkulaudalla ajettaessa pätevät samat liikennesäännöt kuin polkupyöräillessä. Valot ovat pakolliset, eikä potkulaudalla saa kuljettaa toista henkilöä. Tällä hetkellä hallituksen käsittelyssä on myös esitys, joka toisi potkulaudat niin sanotun tankojuopumuksen piiriin, eli yli 0,5 promillen humalassa potkulautaileva voisi saada rangaistuksen. Päihtyneenä ei kuitenkaan tulisi ajaa ensisijaisesti oman ja muiden turvallisuutensa vuoksi. Älä siis aja päihdyttävien aineiden vaikutuksen alaisena ja noudata liikennesääntöjä. 

Tutkimusten mukaan sähköpotkulautailijoilla sattuu enemmän pään alueen vammoja kuin esimerkiksi pyöräilijöillä. Siitä huolimatta kypärän käyttö on valitettavan harvinaista. Kannattaa oikeasti laittaa kypärä päähän ennen matkaan lähtöä. 

Sähköpotkulautailun riskit lyhyesti 

HUS:n ja Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan: 

  • Yli 45 % sähköpotkulautavammoista kohdistuu pään ja kasvojen alueelle. 
  • Lievät vammat ovat yleisiä, mutta joka kymmenes vamma on vakava. 
  • Yli 30 % loukkaantuneista on ollut alkoholin vaikutuksen alaisena. 
  • Useat vakavat vammat, kuten aivoverenvuodot ja leuan murtumat, ovat syntyneet päihtyneenä ajettaessa. 

Vuonna 2021 sähköpotkulautaonnettomuuksista aiheutui Helsingin kunnille arviolta kahden miljoonan euron kustannukset – ja määrät olisivat olleet vielä suurempia ilman nopeus- ja vuokrausrajoituksia (lähde: Henri Vasara, HUS & Helsingin yliopisto, 2024). Sähköpotkulautojen turvallisuusriskit eivät ole vitsi. 

Fiksu sähköpotkulautailija muistaa: 

  1. Käytä aina kypärää. 
  1. Noudata liikennesääntöjä. 
  1. Älä aja päihtyneenä. 
  1. Tarkista potkulaudan valot ja jarrut ennen matkaa. 
  1. Varmista, että omassa potkulaudassasi on tarvittaessa vakuutus. 

Sähköpotkulauta tuo vapautta liikkumiseen, kunhan turvallisuus pidetään etusijalla!