Sähköpyörän vakuuttaminen pähkinänkuoressa
Sähköpyörät, sähköskootterit ja hoverboardit ovat alkaneet Suomessakin näkyä hurjan paljon enemmän katukuvassa. Erityisesti sähköavusteinen polkupyörä on merkittävä taloudellinen sijoitus, johon moni sijoittaa jopa enemmän kuin auton hankintaan. Siksi myös laitteiden vakuutusturva on alkanut kiinnostaa ihan uudella tavalla.
Toisaalta media on uutisoinut lisääntyneistä kolareista ja haavereista, erityisesti isommissa kaupungeissa. Näissä tapauksissa pelkkä kulkuvälineen vakuutus ei riitä, vaan on hyvä myös miettiä onko oma henkilöturva kunnossa.
Sähköpyörän, sähköskootterin ja hoverboardin vakuuttaminen
Kevyet sähköiset liikkumisvälineet rinnastetaan liikenteessä kävelijöihin ja pyöräilijöihin. Niille ei siis tarvitse hankkia lakisääteistä liikennevakuutusta.
Kulkupelien tehon/maksiminopeuden pitäisi kuitenkin pysyä näissä rajoissa:
- hoverboardit max. 1 kW ja 15 km/h
- sähköskootterit max. 1 kW ja 25 km/h
- sähköpyörät max. 250W ja 25 km/h
Jos näille laitteille haluaa vakuutusturvaa esim. varkauden tai ilkivallan varalta, haluaa turvata laitteella itse aiheuttamiansa vahinkoja tai itselle sattuvia tapaturmia, pitää vakuutusturva tarkistaa erikseen. Useimmiten laite itsessään kuuluu kotivakuutuksen piiriin, esimerkiksi meillä Pohjantähdessä pyörän arvo voi olla maksimissaan 2 500 euroa, jotta se sisältyy kotivakuutukseen.
Tapaturmavakuutus taas antaa turvaa sinulle itsellesi ja vastuuvakuutus auttaa toisille aiheutetuissa vahingoissa.
Millainen sähköpyörä sitten tarvitsee liikennevakuutuksen?
Käytännössä liikennevakuutus on pakollinen sähköisille kulkupeleille, joilla aiemmin mainitut tehorajat ylittyvät. Liikennevakuutuksen vaativia polkupyöriä ei usein tarvitse esimerkiksi polkea ollenkaan.
Jos olet epävarma, tarvitseeko kulkupelisi liikennevakuutusta vai ei, voit tutkia asiaa Liikennevakuutuskeskuksen pikaisella nettitestillä.
Myös voimassa olevat liikennesäännöt on syytä kerrata ennen matkaan lähtöä. Ja sitten vaan kovaa ajoa!