Vedeneristys turvaa kotisi kosteudelta

Omakotitalossa asuvan perheen arki on täynnä touhua – pesukone pyörii, lapset käyvät suihkussa ja sauna lämpiää monta kertaa viikossa. Tällaisessa elämäntyylissä kodin kosteat tilat, kuten kylpyhuone ja kodinhoitohuone, ovat kovassa käytössä. Juuri siksi vedeneristys on yksi rakennuksen tärkeimmistä osista – sen tarkoitus on suojata kotiasi kosteudelta ja siihen liittyviltä vaurioilta. 

– Vedeneristyksen ongelmista voi aiheutua isoja vahinkoja. Suurin ongelma vakuutusmielessä on usein se, että laitteita asennetaan tiloihin, joissa ei ole lattiakaivoa tai vedeneristettä. Usein esimerkiksi lämminvesivaraaja saatetaan sijoittaa eteiseen tai keittiöön, joskus jopa portaiden alle, Pohjantähden korvausasiantuntija Suvi Santajärvi kommentoi. 

Mutta mitä jokaisen omakotitaloasujan tulisi tietää vedeneristyksestä? 

  1. Lakisääteinen vedeneristys suojaa kotiasi

Kaikissa tiloissa, joissa on lattiakaivo, vedeneristys ei ole vain suositeltavaa – se on lakisääteistä ja osa hyvää rakentamistapaa. Hyvä rakennustapa juontaa juurensa maankäyttö- ja rakennuslaista ja pitää sisällään monia eri ohjeistuksia, kuten rakentamismääräykset, RYL-ohjeet, RT-kortit ja RIL-ohjeet. Näiden tarkoituksena on varmistaa, että kylpyhuoneiden ja muiden kosteusrasitukselle altistuvien tilojen rakenteet on suojattu huolellisesti vedeltä. Ilman vedeneristystä vesi voi imeytyä rakenteisiin, aiheuttaen laajoja kosteus- ja mikrobivaurioita. Uudisrakentamisessa rakennusmääräykset ovat tarkentuneet niin, että vedeneristys pitää olla myös keittiössä. 

  1. Lattiakaivo ja saumojen tiivistys ovat kriittisiä kohtia

Kuvittele kylpyhuoneesi vesitiiviinä altaana. Jos altaassa on pieniäkään vuotokohtia, vesi pääsee läpi ja alkaa vahingoittaa alapuolisia rakenteita. Lattiakaivon ja vedeneristyksen liitos on tämän “altaan” heikoin lenkki. Tämän vuoksi lattiakaivon tiivistäminen on tehtävä erityisen huolellisesti. Sertifioidut vedeneristysmateriaalit ja asiantunteva asennus takaavat, että vedeneristys liitoksineen pysyy vesitiiviinä vuosia. 

Myös seinien ja lattian liittymäkohdat sekä putkiläpiviennit vaativat tarkkaa työskentelyä. Nämä ovat alueita, joissa kosteus useimmiten läpäisee vedeneristyksen, jos töitä ei ole tehty oikein. 

  1. Ammattilaisen merkitys ja sertifioidut materiaalit

Vedeneristystyöt alkavat aina hyvällä suunnittelulla. Käytä ainoastaan sertifioituja tuotteita, jotka on testattu Suomen oloissa. Esimerkiksi vedeneristysmassat, saumateipit ja pohjusteet on valittava huolella, ja niiden on oltava keskenään yhteensopivia. 

Vedeneristystyöt kannattaa aina antaa sertifioidun ammattilaisen tehtäväksi. Itse tehden vedeneristyksessä voisi säästää, mutta virheellisesti toteutettu vedeneristys voi koitua kalliiksi. Lisäksi ammattilainen vastaa siitä, että työ on tehty hyvän rakentamistavan mukaisesti ja virheettömästi. Tämä vastuu on erityisen tärkeä, sillä vakuutukset eivät yleensä korvaa vedeneristyksen vuotamisesta aiheutuneita vahinkoja lainkaan. 

  1. Vastuunjako ja oikeudet ongelmatilanteissa

Taloyhtiöissä vastuu vedeneristyksestä kuuluu yleensä taloyhtiölle, ja mahdolliset puutteet korjataan yhteisesti. 

– Mikäli vedeneristeiden vuotamisesta aiheutuu vahinkoa, on yhtiön pääsääntöisesti korjattava vaurio perustasoon saakka. Jos osakas on aiheuttanut vahingon tahallaan tai tuottamuksellisesti, voi hänellä olla velvollisuus korvata vahinko. Taloyhtiössä on voitu sopia kunnossapitovastuun siirtämisestä joiltakin osin osakkeenomistajalle, Santajärvi huomauttaa. 

Jos kyseessä on vastikään ostettu talo, voi myyjä olla vastuussa, mikäli vedeneristyksessä havaitaan merkittäviä puutteita tai virheitä, joita ei ole tuotu esiin kaupantekohetkellä. Tämän vuoksi on tärkeää selvittää talon remonttihistoria ja tarvittaessa teettää tarkastuksia ennen ostoa. 

  1. Huolto ja tarkastus kuuluvat arkeen

Vaikka vedeneristys olisi toteutettu täydellisesti, se ei ole ikuista. Säännöllinen huolto ja tarkastus ovat tärkeitä. Kiinnitä huomiota erityisesti silikonisaumoihin ja kaivon ympäristöön – pienet halkeamat tai kulumat voivat johtaa suuriin ongelmiin, jos niitä ei korjata ajoissa. 

– Vanhemmissa taloissa vedeneristys on usein toteutettu muovimatoilla. Muovimaton tekninen käyttöikä on noin 20–25 vuotta, mutta jos sen päälle tehdään laatoitus, tämä lyhentää maton käyttöikää, Santajärvi kertoo. 

Muita huomioitavia käyttöikiä ovat: 

  • Ennen vuotta 1995 tehty laatta ja kosteussulku: käyttöikä 15–20 vuotta.  
  • Vuoden 1999 jälkeen tehty laatta ja massamainen vedeneriste: käyttöikä 30–40 vuotta. 

On myös hyvä huomata, että vanhoissa, ennen vuotta 1994 rakennetuissa tiloissa voi olla asbestia. Asbestia on tyypillisesti käytetty esimerkiksi saumaus- ja kiinnityslaasteissa, vedeneristysmassoissa, muovimatoissa, liimoissa, putkieristeissä, ilmanvaihtokanavissa ja palosuojalevyissä. Asbestipitoisten rakenteiden purkaminen on luvanvaraista työtä, ja se on sallittu ainoastaan hyväksytyille ammattilaisille. 

Epämiellyttävä haju ja näkyvä mikrobikasvusto voivat viitata kosteuden pääsyyn rakenteisiin. Laattasaumoissa olevat tummat pisteet kertovat yleensä kylpyhuoneen riittämättömästä ilmanvaihdosta. Halkeamat, repeämät, kupruileminen ja muovimaton joustavuuden katoaminen ovat selkeitä merkkejä vedeneristeen vaurioitumisesta. Värimuutokset laatoissa voivat myös olla merkkejä vedeneristeen alla olevasta kosteudesta. 

Vedeneristys on investointi kotisi hyvinvointiin 

Vedeneristys ei ole vain tekninen yksityiskohta; se on yksi kotisi keskeisimmistä suojamekanismeista. Huolellisesti toteutettu vedeneristys takaa, että voit nauttia perheesi kanssa huolettomasta arjesta, ilman huolta kosteusvaurioista. 

Jos suunnittelet kylpyhuoneremonttia tai haluat varmistua nykyisen vedeneristyksesi kunnosta, käänny asiantuntijan puoleen. Oikein tehtynä vedeneristys on investointi, joka maksaa itsensä takaisin mielenrauhana ja pitkäikäisinä rakenteina.