Veneilykausi alkaa – näin varaudut kesään
Kevään tullen veneilijät herättelevät kalustonsa talviunesta. Ennen kuin suuntaat vesille, kannattaa kuitenkin pysähtyä hetkeksi varmistamaan, että sekä vene että vakuutukset ovat kunnossa. Oikealla valmistautumisella voi välttää ikäviä yllätyksiä ja nauttia kaudesta turvallisesti ja huolettomasti.
Ensimmäinen askel kohti sujuvaa veneilykesää on vakuutuksen tarkistaminen. On tärkeää varmistaa, että vakuutuskirjassa mainitut veneen ja moottorin tiedot sekä vakuutusmäärä vastaavat todellisuutta. Erityisesti silloin, jos talven aikana on tehty hankintoja, kuten uusi keulamoottori tai muita lisävarusteita, on syytä tarkistaa, että kaikki mahtuvat vakuutusturvan piiriin. Näin välttyy tilanteilta, joissa vahingon sattuessa käy ilmi, että uusi varuste on jäänyt vakuuttamatta.
Tekniset tarkistukset ovat yhtä tärkeitä. Moottorin huoltaminen ennen kauden alkua on suositeltavaa – se varmistaa luotettavan käynnistymisen ja vähentää moottoririkkojen riskiä vesillä. Veneen yleiskunto, kuten rungon eheys ja varusteiden toimivuus, tulee myös käydä läpi. Erityisesti merellä liikkuessa veneen täytyy olla merikelpoinen kaikissa olosuhteissa.
Turvallisuus vesillä ja satamassa
Vesillä ja rannassa veneen turvallinen kiinnitys on tärkeä osa vahingontorjuntaa. Veneen tulee olla kunnolla ankkuroitu tai köytetty laituriin silloin, kun sitä ei käytetä. Tämä suojaa venettä myrskyn aiheuttamilta vaurioilta. On kuitenkin hyvä muistaa, että venevakuutus korvaa tuulivahingot vain, jos lähimmän Ilmatieteen laitoksen havaintoaseman mittaama keskituulen nopeus on ollut vähintään 14 metriä sekunnissa. Heikommalla tuulella sattuneet vauriot, kuten laituriin hakkautuminen, eivät välttämättä ole korvattavissa, jos veneen kiinnitys on ollut puutteellinen.
Vesillä liikuttaessa turvallisuus lähtee oikeista varusteista ja oikeasta asenteesta. Pelastusliivit kuuluvat päälle aina, olipa sää kuinka tyyni tahansa. Lisäksi vesiliikennelaissa (463/1996) edellytetään huolellisuutta ja varovaisuutta kaikilta vesillä liikkujilta. Veneen tai vesiskootterin kuljettajan on huolehdittava siitä, ettei oma toiminta aiheuta vaaraa tai häiritse muita.
Vene on suojattava myös varkauksilta. Kun vene jätetään valvomatta, ovet ja säilytystilat on lukittava niin hyvin kuin mahdollista. Vesillä liikkuvat pitkäkyntiset osaavat hyödyntää tilaisuuden, jos veneen suojaus on heikko. Maissa säilytettäessä veneen on oltava riittävän kaukana vesirajasta ja tuettu tukevasti pukille tai telineelle oikeaan asentoon – näin estetään kaatuminen ja muut vahingot.
Vahingon sattuessa
Hätätilanteessa vesillä
Ota yhteyttä Meripelastuslaitokseen (puh. 0294 1000) tai hätänumeroon 112.
Venevahingosta ilmoittaminen
Kun akuutti tilanne on hoidettu, ilmoita vahingosta korvauspalveluumme:
- Oma Pohjantähti: Lataa vahinkoilmoitus pdf-muodossa, täytä se ja lähetä Viestit-toiminnolla liitetiedostona.
Puhelimitse: Soita 020 763 4971 (valitse venevahingot) arkisin klo 10–16.
Pohjantähdellä ei ole virallisia venekorjaamokumppaneita, joten voit vapaasti valita korjaamon itse – suosittelemme hyödyntämään paikallisia toimijoita.