Ei anneta talven yllättää – vaihdetaan talvirenkaat ajoissa

Viime vuoden kesäkuussa voimaan tulleen tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä marraskuun ensimmäisestä päivästä maaliskuun viimeiseen päivään kelien niin vaatiessa.

Suomi on pitkä maa, joten siinä missä Kittilässä kaivetaan talvirenkaita esille jo lokakuussa, saatetaan Helsingissä ajaa edelleen huoletta kesärenkailla.

Sääolosuhteet kuitenkin perinteisesti yllättävät, joten säätiedotuksia kannattaa seurata aktiivisesti ja renkaat vaihtaa ennen ensimmäistä pakkasaamua.

Mikäli talvi pääsee yllättämään ja pakkasaamuna huomaat, että autossa on kesärenkaat alla, älä riskeeraa lähtemällä liikenteeseen! Vaihda talvirenkaat, käytä julkisia kulkuvälineitä tai pidä etäpäivä.

Mitä vakuutusehdot sanovat asiasta?

Pohjantähden ajoneuvovakuutusehdoissa on suojeluohje, jonka mukaan ajoneuvon tulee olla sitä koskevien lakien ja muiden määräysten mukainen. Suojeluohjeiden tarkoituksena on ehkäistä uhkaavia vaaroja ja pienentää syntyviä vahinkoja.

Entä, jos pakkasaamuna lähdetään kesärenkailla ajamaan ja tapahtuu ulosajo?

”Mikäli kesärenkailla ajaminen on selkeässä syy-yhteydessä ulosajoon, täytyy arvioida mahdollista vähennystä korvaukseen. Mikäli kyseessä on törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, voidaan korvaus evätä kokonaan. Jokainen tapaus on kuitenkin olosuhteiltaan erilainen, jolloin vahingot arvioidaan tapauskohtaisesti”, korvausasiantuntija Jaana Palonen kertoo.

Tarkasta talvirenkaiden kunto ja paineet

Vaikka talvirenkaita ei olisi vielä tarve vaihtaa, kannattaa jo nyt tarkastaa niiden kunto.

1. Talvirenkaiden kulutuspinnat

Talvirenkaiden kulutuspinnan pääurien tulee olla vähintään 3 mm. Jos kulutuspinta on alarajoilla jo ennen ajokauden alkua, on hyvä hankkia uudet talvirenkaat ennen renkaiden vaihtoa.

2. Rengaspaineet

Rengaspaineiden tarkistus täytyy muistaa tehdä säännöllisesti. Suositellut rengaspaineet löytyvät esimerkiksi auton ohjekirjasta.

3. Nastojen määrä

Jos käytössä on nastarenkaat, täytyy nastoja olla riittävästi jokaisessa renkaassa. Lisäksi nastojen määrä renkaissa saa poiketa enintään 25 prosenttia sen renkaan nastamäärästä, jossa nastoja on eniten.

 

Muista tarkkailla renkaiden kuntoa myös ajokauden aikana!