Matkavakuutus saattaa säästää satoja tuhansia euroja – moni suomalainen luottaa ennemmin tuuriin

Talvilomakausi lähestyy ja moni suuntaa kulkunsa joko kotimaan tai ulkomaan reissulle. Usealta suomalaiselta matkavakuutus kuitenkin puuttuu. Monet luottavat eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin, jonka voi hakea Kelasta. Sairaanhoitokortilla tulisikin saada lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa, kun matkustaa tai oleskelee tilapäisesti toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa. Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei kuitenkaan kata kuluja, jotka aiheutuvat esimerkiksi sairaankuljetuksesta ulkomailta kotimaahan, matkan peruuntumisesta tai matkan pitkittymisestä sairastumisen vuoksi. Kulut voivat olla huomattavan suuret.

Pohjantähdessä matkavakuutuksia oli noin 50 prosentilla henkilövakuutetuista vuonna 2022. ”Tietoisuus matkavakuutuksen tärkeydestä on vähitellen lisääntynyt. Moni valitettavasti ymmärtää vasta vahingon sattuessa sen, kuinka kalliita yksityiset lääkäri- ja sairaanhoitopalvelut voivat maailmalla olla”, sanoo Pohjantähden korvausjohtaja Johanna Taivassalo.

Mitä matkavakuutuksesta korvataan – ambulanssilentojen hinnat saattavat yllättää

Pohjantähdessä matkavakuutus koostuu kahdesta eri osasta: matkustajavakuutuksesta ja matkatavaravakuutuksesta.

Matkustajavakuutus helpottaa ja nopeuttaa hoitoon pääsyä, jos matkalla sairastuu tai loukkaantuu. Jos matka keskeytyy ja lomatunnelma lässähtää sairaalahoitoon, matkustajavakuutuksesta korvataan ylimääräiset matka- ja majoituskulut sekä korvaus menetetyistä matkapäivistä. Matkan peruuntuminen korvataan, jos sairastuu itse ennen matkaa tai jos matkakumppani sairastuu.

Vakuutus korvaa myös sairaankuljetuksen kotimaahan. ”Suurin osa meille tulleista sairaankuljetusta koskevista korvaushakemuksista on sellaisia, joissa on varattu paikka lentokoneen business-luokasta, jotta vammautuneelle jalalle on enemmän tilaa”, kertoo Taivassalo. SOS Internationalin arvion mukaan ambulanssikyyti maksaa Euroopassa lähtömaan ja sairastuneen diagnoosin mukaan keskimäärin 20 000–45 000 euroa. Jos ambulanssilento lähtee esimerkiksi Aasiasta, lennolle tulee kuluja reilusti enemmän, keskimäärin jopa 175 000–300 000 euroa.

Matkatavaravakuutus tuo turvaa matkatavaroiden varkauksien ja muiden vahinkojen varalta. ”Pääasiassa matkatavaravakuutuksesta korvaamme matkatavaroiden rikkoutumisia. Vuonna 2022 kaikista matkatavaravahingoista 85 % oli näitä vahinkoja”, sanoo Taivassalo.

Talvilomalla laskettelemaan? Italiassa vastuuvakuutus on pakollinen

Italian viranomaiset ovat määränneet vastuuvakuutuksen pakolliseksi kaikille lasketteleville henkilöille. Lakimuutos pakollisesta vastuuvakuutuksesta, joka kattaa vahingon, johon olet itse syyllinen, tuli voimaan vuoden 2022 tammikuussa. Pohjantähdessä vastuuvakuutus on osa kotivakuutusta.

Talvilomalla kannattaa pysyä merkityillä laskettelureiteillä, koska Pohjantähden matkustajavakuutus ei ole voimassa ulkomailla merkittyjen rinteiden ulkopuolella. Myös vuorikiipeily sekä valtamerillä purjehtiminen on rajattu vakuutuksen ulkopuolelle.

Pohjantähden matkavakuutus on Kuluttaja-lehden vertailussa testivoittaja

Pohjantähden matkavakuutus on testivoittaja Kuluttaja-lehden vertailussa 05/2022*. Pohjantähden matkustajavakuutusta voi hakea koko eliniän ja se on voimassa ilman ikärajaa. Matkavakuutus on voimassa sekä ulkomailla että Suomessa. Omavastuu ja vakuutusmäärä ovat räätälöitävissä tarpeiden mukaan.

Lisätiedot

Korvausjohtaja Johanna Taivassalo, p. 0400 560 150
johanna.taivassalo@pohjantahti.fi

Markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Hanna Kemppi, p. 040 525 6192
hanna.kemppi@pohjantahti.fi

*Kuluttaja-lehden matkavakuutusvertailu 05/2022