Matkavakuutusta alihyödynnetään kotimaan matkoilla

Matkavakuutus turvaa kotimaassakin, jos esimerkiksi kallis vuokramökki pitää perua sairastumisen vuoksi. Matkavakuutuksista korvattujen vahinkojen määrä on pudonnut korona-aikana noin 80 prosenttia.

Kesällä 2021 valtaosa lomareissuista suuntautuu kotimaahan. Matkavakuutus on tärkeä turva, jos lomasuunnitelmat menevätkin uusiksi esimerkiksi oman tai perheenjäsenen sairastumisen vuoksi.

”Vuokramökkiä, -matkailuautoa tai -venettä saa harvoin peruttua viime tingassa ilman kuluja. Tällaisessa tilanteessa matkavakuutus pelastaa paljon”, sanoo vakuutusyhtiö Pohjantähden tuotekehityspäällikkö Päivi Wiitamäki.

Vakuutus korvaa matkan peruuntumisen, jos lääkäri on ennen lomamatkaa määrännyt sairauslomaa ja se estää matkalle lähtemisen. Sairausloman syynä voi olla esimerkiksi lapsen korvatulehdus tai ärhäkkä flunssa.

Sen sijaan koronakaranteeniin joutuminen pelkän altistumisen vuoksi ei ole syy sairauslomaan.

Koronatesti reissun päällä matkavakuutukseen

Vakuutusyhtiö Pohjantähden tilastojen mukaan matkavakuutuksesta korvattujen vahinkojen määrä on vähentynyt noin 80 prosentilla koronaa edeltävästä ajasta. Suurin syy on ulkomaanmatkailun lähes täydellinen pysähtyminen.

Toisaalta kotimaan matkoilla matkavakuutusta ei Wiitamäen mukaan osata tai ymmärretä hyödyntää.

”Jos lähden Hämeenlinnasta viikonloppureissuun Helsinkiin, se katsotaan matkaksi. Jos sairastun reissussa, voin hakeutua yksityiselle lääkäriasemalle hoitoon ilman omavastuuta”, Wiitamäki sanoo.

Matkavakuutus korvaa reissun päällä myös esimerkiksi koronatestin, jos lääkärin on määrännyt sen oireiselle sairastuneelle sairauden toteamista varten.

”Näin vuokramökiltä ei tarvitse lähteä ajamaan flunssaoireiden vuoksi kotiin testin takia”, Wiitamäki sanoo.

Oireettoman, koronalle altistuneen henkilön testiä vakuutus ei sen sijaan kata.

Matkaksi määritellään Pohjantähdessä yli 50 kilometrin päähän kotoa, työ- tai opiskelupaikalta tai vapaa-ajan asunnolta suuntautuva matka.

Matkalla varastettu puhelin matkatavaravakuutuksen piikkiin

Pandemia-aika on saanut suomalaiset reippailemaan luonnossa entistä aktiivisemmin. Moni pakkaa lomareissulle mukaan pyörän, sup-laudan tai eräilytarvikkeet telttoineen ja makuupusseineen. Matkapuhelin, tabletti ja läppäri ovat niin ikään lomareissun vakiovarusteita.

Matkatavaravakuutus korvaa, jos matkalle otettu tavara rikkoutuu, tuhoutuu tulipalossa tai varastetaan. Jos reissuun pakkaa mukaan jotakin yli 10 000 euron arvoista, se pitää vakuuttaa erikseen.

Toisin kuin matkalla sattuneen sairastumisen tai tapaturman kohdalla, Pohjantähden matkatavaravakuutuksessa on omavastuu.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Tuotekehityspäällikkö Päivi Wiitamäki, Pohjantähti, paivi.wiitamaki@pohjantahti.fi, 020 763 4254

Viestintäsuunnittelija Mari Valkonen, Pohjantähti, mari.valkonen@pohjantahti.fi, 050-434 8708