Mitä pitää tietää, kun ajaa sähköpotkulaudalla?

Sähköpotkulautailu on saavuttanut valtaisan suosion. Mikäs siinä – laudalla on helppoa ja nopeaa liikkua paikasta toiseen ja monissa kaupungeissa niitä on saatavilla kätevästi.

Sähköpotkulauta ja jalat

Ajaminen on turvallista niin itselle kuin muillekin, kun pitää mielessä muutaman liikennesäännön ja ohjeen.

  1. Sähköpotkulauta rinnastetaan polkupyörään eli homma toimii samoilla liikennesäännöillä. Älä siis aja sähköpotkulaudalla jalkakäytävällä, vaan valitse pyörätien puuttuessa ajorata. Aja pyörätien oikeassa reunassa ja ohita edellä kulkeva vasemmalta. Jos pyörätie on yksisuuntainen, sitä ei saa ajaa vastakarvaan sähköpotkulaudallakaan.
  2. Pidä nopeus maltillisena, huomioi muut liikkujat ja ennakoi. Sähköpotkulaudat kulkevat lujaa ja äänettömästi. Anna jalankulkijalle tarpeeksi tilaa sekä varoita kelloa soittamalla lähestymisestäsi. Sovita vauhtisi ympäristöön sekä muiden kulkijoiden vauhtiin. Sähköpotkulauta vaatii hyvää tasapainoa, koska pienet renkaat, herkkä ohjaus ja heikko jousitus epätasaisella tiellä tekevät ajosta, varsinkin kovassa vauhdissa, haastavaa.
  3. Sähköpotkulaudalla noudatetaan liikennesääntöjä ihan samanlailla kuin polkupyörällä ajettaessakin. Pysähdy siis punaisiin valoihin, näytä kääntyessäsi suuntamerkkiä ja anna tietä suojatietä ylittäville. Huomaathan, että sähköpotkulaudalla saat ylittää tien suojatietä käyttäen, mutta sinun tulee väistää ajoradan liikennettä, ellei auto ole kääntymässä tai tule väistämisvelvollisuutta osoittavan liikennemerkin takaa tai pihasta.
  4. Kännykän käyttö siirtää huomiosi pois liikenteestä, joten pidäthän kännykän taskussa tai laukussa ajon aikana.
  5. Sähköpotkulaudalla ei ole matkustajalle omaa paikkaa, joten ethän kyyditse ketään.
  6. Käytä kypärää! Kypärä suojaa päätäsi, jos kaadut.
  7. Aja vain selvin päin. Tutkimusten mukaan viime vuonna suurin osa sähköpotkulautaonnettomuuksista tapahtui kesäviikonloppuisin illalla tai yöllä.
  8. Pysäköi ajopelisi fiksusti tien laitaan. Näin kukaan ei kompastu tai aja vahingossa sähköpotkulaudan päälle ja vältytään vahingoilta.

Jos ja kun säännöt ovat hallussa, niin sitten vaan kilometrejä hankkimaan.