Työmatkatapaturmat reippaassa kasvussa – nappaa vinkit kaatumistapaturmien ehkäisyyn

Tapaturmavakuutuskeskuksen 1.10.2024 julkaistun ennusteen mukaan vuonna 2024 sattuu 24 000 työmatkatapaturmaa. Kasvua viime vuoteen verrattuna on jopa 8 %, joten työmatkatapaturmien määrä lisääntyy selvästi.

”Työmatkatapaturmien lukumäärän kasvussa näkyy Etelä-Suomen poikkeuksellisen luminen talvi sekä sulamisen ja jäätymisen aiheuttamat liukkaat keliolosuhteet”, miettii Pohjantähden tuotekehityspäällikkö Kimmo Ilva.

Vuonna 2023 sattui 21 921 työmatkatapaturmaa, joista suurin osa (noin 80 %) oli kaatumisia, liukastumisia ja kompastumisia. Yhteentörmäyksiä auton kanssa tapahtui myös paljon, työmatkatapaturmista vajaat 9 %. Yli puolet (58 %) työmatkatapaturmista tapahtui kävellessä, 21 % pyöräillessä ja 12 % henkilöautolla ajettaessa.

Eniten työmatkatapaturmia tapahtuu silloin, kun vuorokauden keskilämpötila on nollan tietämissä eli kelit ovat liukkaat. Liukastumis- ja kaatumistapaturmissa on selvä piikki niinä arkipäivinä, kun keli on suurissa kaupungeissa erityisen huono. Työmatkojen näkökulmasta vaarallisimmat kuukaudet olivat tammi-, maalis- ja joulukuu.

Työmatkatapaturmista suuri lasku työnantajalle

Työmatkatapaturmien määrä vaihtelee vuosittain. Kaatumisia tapahtuu eniten; keskimäärin reilut 10 % kaatumisista on vakavia ja johtaa yli 30 päivän työkyvyttömyyteen. Noin 30 % loukkaantuneista on työkyvyttömänä 4–30 päivää. (Tilastosovellus Pakki, Tapaturmavakuutuskeskus, 21.11.2024)

”Pitkät sairauspoissaolot ovat aina harmillisia yksilön kannalta, mutta voivat tulla kalliiksi työnantajalle. Sairauspoissaolot vaikuttavat aina yrityksen toimintaan ja saattavat pahimmassa tapauksessa lamauttaa kokonaisen yksikön toiminnan. Siksi onkin ensiarvoisen tärkeää kiinnittää huomiota myös työmatkatapatumien ehkäisyyn, ei vain työn tekemisen turvallisuuteen”, pohtii Pohjantähden tuotekehityspäällikkö Kimmo Ilva.

Ehkäise työmatkatapaturmat ennalta

Sekä työntekijä että työnantaja voivat antaa oman panoksensa työmatkatapaturmien ehkäisyyn. Työntekijä voi vaikuttaa omalla toiminnallaan työmatkojen turvallisuuteen esimerkiksi käyttämällä nasta- tai kitkakenkiä tai irrotettavia liukuesteitä. Työnantaja puolestaan voi sisällyttää työmatkojen turvallisuuden osaksi työpaikan turvallisuusjohtamista. Tämä tarkoittaa sitä, että työmatkatapaturmien tarkastelu sisällytetään työsuojelun yhteistoimintaan ja riskien arviointiin. Työpaikan piha-alueen turvallisuudesta on myös syytä pitää huolta – piha tulee valaista ja hiekoittaa kunnolla.

Työntekijä! Nappaa alta vinkit työmatkatapaturmien ehkäisyyn

  1. Mieti ennalta työmatkan mahdolliset riskipaikat. Valitse mahdollisimman turvallinen reitti.
  2. Käytä pitäväpohjaisia jalkineita, esimerkiksi nasta- tai kitkakenkiä tai irrotettavia liukuesteitä.
  3. Käytä heijastimia ja muita näkyvyyttä parantavia varusteita.
  4. Käytä kypärää liikkuessasi pyörällä, sähköpyörällä, skuutilla tai muilla vastaavilla kulkuneuvoilla.
  5. Käytä nastarenkaita sääolosuhteiden niin vaatiessa.
  6. Mukauta ajotapasi sääolosuhteiden mukaan.
  7. Varaa riittävästi aikaa työmatkaan – kiire lisää tapaturman riskiä.