Muista turvata työntekijäsi myös etätöissä

Laaja etätyö on tullut monilla työpaikoilla jäädäkseen. Työtä tehdään kotona, mökillä tai jopa ulkomailta käsin. Paikkariippumaton työskentely mahdollistaa täysin uudella tavalla työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen.

Onhan se mahtavaa, että keväällä voi lähteä vaikkapa Lappiin tekemään töitä vuokramökistä käsin ja hankkia vielä viimeiset hiihtokilometrit suoraan työpäivän päätteeksi. Eikä Lappi ole ainoa vaihtoehto! Kyllä kotonakin riittää puuhaa. Mikäs olisi sen mukavampaa kuin lyhentää päivän tehtävälistaa jo etätyöpäivän taukojen lomassa.

Kuulostaako hyvältä? Jep, niin meistäkin! Mutta entä, jos etätyöpäivän askareiden parissa sattuu jotakin? Korvaako pakollinen työntekijöille otettava työtapaturmavakuutus kulut? Valitettavasti ei. Käytetään hetki aikaa perusteluille sekä suomi–vakuutus-sanakirjan käytölle.

Mitä etätöissä korvataan ja mitä ei

Lakisääteisestä työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta korvattavat vahingot perustuvat työtapaturma- ja ammattitautilakiin. Kuten tiedämme, lainsäädäntö ei aina pysy muuttuvan maailman perässä. Tästä syystä lisääntynyttä etäyötä ei ole toistaiseksi huomioitu tässä lainsäädännössä.

Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus korvaa laajasti vahinkoja, jotka sattuvat työpaikalla, -matkalla tai kodin ja työpaikan välisellä matkalla. Muualla tehdyssä työssä tilanne on toinen. Tällöin laissa on rajattu ulkopuolelle esimerkiksi tauoilla sattuneet tapaturmat.

Otetaan esimerkki:

Jos olet etätöissä kotona tai mökillä ja putoat tuolilta töitä tehdessäsi, mahdollinen vahinko korvataan työtapaturmavakuutuksesta. Jos taas haet keittiöstä kahvia ja kompastut maton reunaan, kyseessä ei ole korvattava työtapaturma.

Aikamoista – eikö vain? Onneksi jokaisella työnantajalla on mahdollisuus laajentaa työtapaturma- ja ammattitautivakuutusta vapaa-ajan lisäturvalla, jolloin myös etätöissä sattuneet tapaturmat korvataan.

Vapaa-ajan lisäturvassa on monta etua:

  • Korvauksissa ei ole euroihin tai aikaan sidottuja enimmäiskorvausmääriä.
  • Työnantaja saa työehtosopimuksen mukaan maksamiaan sairausajan palkkoja takaisin.
  • Työntekijä voi hakeutua hoitoon valitsemaansa hoitolaitokseen ja tulee kuntoon nopeammin.
  • Työnantaja voi vähentää vakuutusmaksun verotuksessa.
  • Työntekijälle kyseessä on veroton luontoisetu.

Vapaa-ajan lisäturva puuttuu edelleen lähes 80 prosentilta

Etätyön yleistyminen on odotetusti vähentänyt työmatkalla sattuneita työtapaturmia. Valitettavasti tapaturmat etätöissä eli kotona tai muussa etätyöpaikassa ovat lisääntyneet.

Suositellemme asiakkaillemme pakollisen työtapaturmavakuutuksen lisäksi ehdottomasti myös vapaa-ajan lisäturvaa. Erityisesti silloin, jos yrityksessä tehdään töitä myös etänä.

Pohjantähdessä voimassa olevissa työtapaturmavakuutuksissa vapaa-ajan lisäturvien määrä on kasvanut viimeisten viiden vuoden aikana tasaisesti. Silti edelleen lähes 80 prosentilta kyseinen vakuutus puuttuu.

Syitä voi vain arvailla. Moni ei ehkä ole tietoinen tiukasta lainsäädännöstä työtapaturmien takana, osa mahdollisesti ajattelee säästävänsä vakuutusmaksuissa ja jotkut ottavat mieluusti juuri tämän riskin omalle kontolleen.

On hyvä kuitenkin tiedostaa, että niin etätöissä kuin vapaa-ajalla sattuneista tapaturmista johtuvat poissaolot saattavat tehdä yritykselle hyvin paljon suuremman loven tilipussiin kuin säästäminen vakuutusmaksuissa.

Jos haluat kuulla lisää, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä!