Sähköpotkulautailun 8 sääntöä

Sähköpotkulautailu on saavuttanut valtaisan suosion. Monissa kaupungeissa sähköpotkulautoja on saatavilla helposti ja laudalla liikkuminen on nopeaa ja kätevää.

Sähköpotkulautailuun liittyy tietenkin myös vaaroja. Liikenneturva arvioi, että tieliikenteen onnettomuuksien 2,7 miljardin kustannuksista jopa 10 % aiheutuu sähköpotkulaudoista. Kyse on siis hyvinkin vakavista onnettomuuksista.

Haluamme muistuttaa, että liikennesäännöt koskevat myös sähköpotkulautailijaa. Kun noudattaa sääntöjä ja ohjeita, ajaminen on turvallista niin itselle kuin muillekin.

Sähköpotkulauta ja jalat

1. Sähköpotkulauta rinnastetaan polkupyörään eli aja pyöräväylillä, ei jalkakäytävillä.

Sähköpotkulaudoilla ajetaan pyöräilyväylillä. Jos pyöräväylää ei ole, niin sähköpotkulaudalla kuljetaan ajoradan reunassa. Sähköpotkulaudalla ei siis saa ajaa jalkakäytävällä.

Aja pyörätien oikeassa reunassa ja ohita edellä kulkeva vasemmalta. Jos pyörätie on yksisuuntainen, sitä ei saa ajaa vastakarvaan sähköpotkulaudallakaan.

2. Pidä nopeus maltillisena, huomioi muut liikkujat ja ennakoi.

Maltti on valttia! Kuten pyöräillessä, myös sähköpotkulaudalla on syytä huomioida muut liikkujat. Nopeuden pitäminen maltillisena auttaa ennakoimaan mahdollisia vaaratilanteita. Sähköpotkulaudat kulkevat lujaa ja äänettömästi. Anna jalankulkijalle tarpeeksi tilaa ja varoita ohituksesta soittamalla kelloa hyvissä ajoin. Sovita vauhtisi ympäristöön sekä muiden kulkijoiden vauhtiin.

Sähköpotkulauta vaatii hyvää tasapainoa, koska pienet renkaat, herkkä ohjaus ja heikko jousitus epätasaisella tiellä tekevät ajosta, varsinkin kovassa vauhdissa, haastavaa.

3. Pysähdy punaisiin, hidasta risteyksiin ja näytä suuntamerkkiä.

Sähköpotkulaudalla noudatetaan liikennesääntöjä ihan samalla tavalla kuin polkupyörällä ajettaessakin. Pysähdy siis punaisiin valoihin, anna tietä suojatietä ylittäville ja näytä kääntyessäsi suuntamerkkiä.
Huomaathan, että sähköpotkulaudalla saat ylittää tien suojatietä käyttäen, mutta sinun tulee väistää ajoradan liikennettä, ellei auto ole kääntymässä tai tule väistämisvelvollisuutta osoittavan liikennemerkin takaa tai pihasta.

4. Aja vain selvin päin.

Moni kaatuminen tai muu sähköpotkulautailutapaturma johtuu alkoholin myötävaikutuksesta. Ota huomioon, että humalassa sähköpotkulautailija voi myös syyllistyä niin kutsuttuun tankojuoppouteen ja onnettomuuden sattuessa voit olla korvausvelvollinen.

5. Pysäköi fiksusti.

Pysäköi ajopelisi fiksusti tien laitaan. Näin kukaan ei kompastu tai aja vahingossa sähköpotkulaudan päälle ja vältytään vahingoilta.

6. Älä käytä kännykkää ajaessasi.

Kännykän käyttö siirtää huomiosi pois liikenteestä, joten pidäthän kännykän taskussa tai laukussa ajon aikana.

Lisäksi sähköpotkulaudan käyttäminen yhdellä kädellä vaikeuttaa tasapainottelua entisestään ja kaatuminen on todennäköisempää.

7. Sähköpotkulaudalla ei saa kyyditä ketään.

Sähköpotkulaudassa ei ole matkustajalle omaa paikkaa, joten ethän kyyditse ketään.

8. Käytä kypärää ja muista valot pimeällä.

Käytä kypärää! Kypärä suojaa päätäsi, jos kaadut.

Muista valot hämärässä tai pimeässä; eteenpäin vaaleaa valoa, taaksepäin punaista.

Kun säännöt ovat hallussa, niin sitten vaan ajamaan.