Joustava henkilöstö ja uskolliset asiakkaat – Pub Vanhan Nallen resepti ylös koronasta

Helmikuussa 2020 JMK Ravintoloiden toimitusjohtaja ja yrittäjä Jonne Koskimies oli kutsunut henkilökuntansa koolle. Hän ennusti, että nyt olisi edessä vuosi, jolloin hämeenlinnalaista Pub Vanhaa Nallea ja Riihimäen Bulldog Baria pyörittävän yhtiön liikevaihto ylittäisi miljoona euroa.

Yhtiö oli kasvanut hyvää vauhtia jo jonkin aikaa, ja edellisvuonna liikevaihto oli ylittänyt 900 000 euroa.

Seuraavassa kuussa koronapandemia kuitenkin sulki koko maan, ja ravintola-ala on ollut yksi pahiten rajoituksista kärsinyt toimiala.

Koskimies sanoo, että hankalinta korona-ajassa on ollut epävarmuus.

Montako tuntia ravintolat saavat huomenna olla auki vai menevätkö paikat vielä kokonaan kiinni? Miten korvauksia ja tukia haetaan ja millä perusteella niitä maksetaan? Koska pandemia viimein rauhoittuu niin paljon, että toiminta voi palata normaaliksi?

”Kevät 2021 on ollut koko yrittäjäurani raskain, kun jatkuvasti pitää olla hereillä sen suhteen, miten lähipäivinä ollaan auki. Töiden epävarmuus ja jatkuva hälytysvalmius on kuormittavaa sekä minulle että henkilökunnalle”, Koskimies sanoo.

Yrittäjäksi franchisingin avulla

Koskimiehestä tuli yrittäjä vuonna 2009. Ravintola-alalla hän oli tehnyt jo useita vuosia ja haudutellut samalla mielessään ajatusta omasta paikasta.

”Alun perin lähdin tälle alalle siksi, että minulla oli halu päästä kehittämään suomalaista ravintolakulttuuria.”

Kun Bulldog Bar -franchisingketjuun sitten oli mahdollista lähteä mukaan Riihimäellä, Koskimies tarttui mahdollisuuteen.

”Franchising-yrittäjyys oli helppo tapa lähteä yrittäjäksi, kun brändi ja konsepti olivat valmiina. Tykkäsin myös siitä, että ravintola rakennettiin aivan uuteen paikkaan uuteen Matkakeskukseen.”

Viiden vuoden yrittäjyyden jälkeen franchisingketjun toiminta lakkasi ja Koskimies lunasti Riihimäen Bulldog Barin itselleen.

Vuonna 2016 hämeenlinnalaisen Vanhan Nallen yrittäjä soitti Koskimiehelle. Koskimies oli aikaisemmin työskennellyt Nallessa ja pyytänyt eläkevuosia suunnittelevaa yrittäjää ilmoittamaan, jos ravintola joskus olisi kaupan. Seuraavana vuonna hänestä tuli kahden ravintolan pyörittäjä.

Pub Vanha Nallen sisätilat

Vanhalla Nallella valmis asiakaskunta

Siinä missä Riihimäen ravintola oli aivan uusi, Vanhalla Nallella oli valmiiksi paikka hämeenlinnalaisten sydämessä. Koskimies kiittelee ravintolan sijaintia Kaurialassa keskustan ja jäähallin välissä.

”Olemme tässä välietappina niille, jotka kulkevat keskustasta HPK:n peleihin ja toisinpäin.”

Vuodesta 2017 alkaen Pub Vanha Nalle on ollut jääkiekkoseura HPK:n virallinen yhteistyökumppani, ja pubin logot ovat koristaneet sekä valmentajien kauluksenpieliä että Pohjantähti Areenan jäätä.

”Meillä on pidetty erilaisia tapahtumia ja pelaajahaastatteluja kotiotteluiden jälkeen. Haluan, että olemme matalan kynnyksen paikka, mutta sellainen, jonne myös aitiovieraat voivat tulla hyvällä fiiliksellä pelin jälkeen”, Koskimies kertoo.

Viikonloppuisin myös karaoke kuuluu tiiviisti Pub Vanhan Nallen ohjelmaan.

Oma yhteyshenkilö helpottaa vakuutusasiointia

Pohjantähden asiakkaaksi Koskimiehen yritys siirtyi keväällä 2020, kun sain puhelun yritysyhteyspäällikkö Harri ”Oikka” Ojanperältä. Samalla vaihtoivat yhtiötä myös Koskimiehen henkilökohtaiset vakuutukset.

”Vakuutusyhtiöistä toki soitellaan säännöllisesti, mutta yhtiön vaihtaminen on sen verran työlästä, etten kyllä joka vuosi tee sitä. Olin kuitenkin yllättynyt, miten paljon vakuutusmaksut laskivat yhtiön vaihtamisen myötä”, Koskimies sanoo.

Hän kiittelee erityisesti sitä, että Pohjantähdellä on yritysasiakkaille oma yhteyshenkilö. Koskimiehellä se on Ojanperä, jolle piti pirauttaa esimerkiksi silloin, kun risteyksessä tuli ajettua edessä ajavan perään.

”Homma hoitui helposti eikä kolari vaikuttanut vakuutusmaksuihin.”

Uskolliset asiakkaat ja joustava henkilöstö

Korona-ajasta selviämisessä Koskimies kiittää sekä henkilökuntaansa että asiakkaitaan joustavuudesta. Pub Vanhan Nallen ja Bulldog Barin asiakkaat ovat löytäneet takaisin, kun ravintoloiden ovet ovat saaneet olla auki.

Esimerkiksi keväällä 2021 anniskelun vapauduttua muutamaksi tunniksi päivittäin, Koskimiehen ravintolat tekivät arkisin seitsemässä tunnissa liki saman verran myyntiä kuin normaalisti koko päivän aikana.

”Tapahtuma- tai ruokaravintola-alaan verrattuna meillä on lisäksi helpompaa, kun ei tarvitse pelätä hävikkiä tai suunnitella pitkän ajan päähän”, Koskimies sanoo.

Työntekijät taas ovat valmiiksi tottuneet siihen, että työ on luonteeltaan vaihtelevaa: sitä tehdään vuoroissa eikä yhdellä työnantajalla välttämättä ole tarjota täysiä tunteja.

”Jollakin toisella alalla toistuvat lomautukset tai osalomautukset olisivat varmasti olleet katastrofi”, Koskimies sanoo.

Vielä Koskimies ei uskalla koronan suhteen huokaista helpotuksesta, mutta joitakin ajatuksia tulevaisuuden varalta on silti jo tehtynä.

”Linnanpuistoon kaivattaisiin kesäterassia: sinne paistaa hienosti aurinko ja siellä pyörii paljon sekä turisteja että paikallisia.”

 

Pub Vanha Nalle & Bulldog Bar Riihimäki (JMK Ravintolat Oy)

 

Haluamme nostaa yritysasiakkaidemme tarinoita arvoiselleen paikalle. Pohjantähti <3 Yrittäjät kampanjan aikana pääsimme tapaamaan monia mielenkiintoisia yrittäjiä ja tutustumaan heidän yritystoimintaansa. Tutustu muihin asiakastarinoihin täällä.